Az anyatej tárolásának 3 fő szabálya!
Amikor egy nő anyává válik, kisbabájának a lehető legnagyobb figyelmet szenteli, illetve óriási gondot fordít mindarra, ami vele kapcsolatba kerül. Arra törekszik, hogy minden a lehető legnagyobb rendben menjen, hogy a legideálisabb körülményeket teremtse meg otthonában a kisbabája számára.
Mint ahogyan minden más, csöppségekkel kapcsolatos tevékenység, az etetés is komoly elővigyázatosságot igényel, mivel a picik szervezete még nagyon gyenge, ezért hangsúlyozottan ügyelni kell a higiéniára. Az anyatejet általában közvetlenül az emlőből nyeri ki a kisbaba, azonban sokszor előfordul az is, hogy egy anyának sok lesz a teje, ezért fejőgépek alkalmazásával feji le a többletet, amelyet aztán a későbbiekben felhasználhat. Ez egy igen praktikus lehetőség, azonban egyáltalán nem mindegy az, hogy hol, milyen körülmények között, illetve hogy meddig tart az anyatej tárolása.
Ez egy olyan téma, amelyről minden édesanya másképp vélekedik, mindenki másként csinálja, viszont érdemes utánaolvasni, esetleg szakértő véleményét kikérni, hogy elkerülhetővé váljon az, hogy a nem jól tárolt anyatej esetleg kárt okozzon a kicsiben. Több szabály is létezik, amelyeket érdemes feltétlenül betartani, de ezek között van három olyan, amelyeket kötelező, amennyiben egy anya úgy dönt, hogy a lefejt tejet a későbbiekben mindenképpen oda szeretné adni kisbabájának. Az első szabály az edény, az eszközök, valamint a mell alapos fertőtlenítése.
A tejlenyerés során számtalan kórokozó bekerülhet az emlőkről a tejbe, és mivel az egy remek táptalajt képez számukra, azok igen gyorsan elszaporodnak. A második előírás az, hogy a megfelelően megtisztított, lezárt edényben lévő anyatejet hűtőszekrényben kell tárolni, amelynek esetében a legideálisabb a 4-5 Celsius-fok, valamint 24 órán belül feltétlenül érdemes azt felhasználni. A harmadik szabály pedig az, hogy tanácsos a hűtőszekrény hőmérsékletét gyakran leellenőrizni egy hőmérő segítségével, illetve az anyatejet nem szabad az ajtón lévő polcokon tárolni a hőmérséklet-ingadozás miatt.