Valóban biztonságos a gyorsfőző?

A kukta használata sokak számára ismeretlen. Valójában már nagyon sokan hallottak erről a főzőalkalmatosságról, ugyanakkor csak kevesen használják és még kevesebben látták már működés közben és ismerik a működését. Azt fontos tudni, hogy a gyorsfőző rendeltetésszerű használata mellett baj nem lehet. Hogy ezen mit kell pontosan érteni az már összetettebb kérdés. Alapvetően elmondhatjuk, hogy a kuktában rejlő egyetlen veszély a nagy nyomás miatt keletkezik. A nyomás hatására a gyorsfőző felrobbanhat. Ez persze csak abban az esetben következhet be, ha a kukta tetején nem működik megfelelően a nyomásszabályzás.
Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora nyomáson üzemel a gyorsfőző. Alapvetően minden kuktában van egy, vagy több szabályzó is, amelyek még a kritikus nyomásszint alatt kiegyenlítik azt és így nem történik baj, az étel azonban sokkal gyorsabban megfő. A legfontosabb, hogy ezek a szabályzók minden esetben szabadon maradjanak, ugyanis csak így biztosított a megfelelő nyomásvezérlés. Rendeltetésszerű használat mellett, a kuktával gyorsan elkészülnek az ételek.