A kerti konyha építés kihagyhatatlan titkai

Majd a kertben helyet kapó kemence kialakítása során rengeteg mindenre figyelni kell, ezért ha az ember egyedül akar nekikezdeni ennek vagy épp egy baráttal, aki nem sokat konyít a kivitelezéshez, érdemes alaposabban utánajárni a dolgoknak. A kerti konyha építés komplexitása vitathatatlan, és sokszor még azok is gondban vannak bizonyos lépéseknél egy ideig, akik nem egyet terveztek és csináltak már meg. Az igazán nehéz fázist az jelenti, amikor a tűzteret kell kialakítani.
Igen lényeges itt, hogy legalább 30, 40 cm vastagságban helyet érdemes biztosítani a kisméretű, fehér üvegtörmeléknek, amit tanácsos kvarchomokkal vegyíteni a teljes biztonság érdekében. Ezt követően jöhet a tűztér lapja, ami optimális esetben pontosan ugyanazzal az agyagkötéssel helyben egységessé égetett régi agyagtégla, mint amiből a belső fal is létrejött. Nyilvánvalóan, a következő lépésekben ezt vékonyabbra és simára kell csiszolni annak érdekében, hogy a ki- és berakáskor a kenyér tálcája vagy épp a malacka nehéz tepsije gondmentesen kezelhető legyen.
A kerti konyha építés ezen fázisakor is kötelező figyelni. A kerti konyha építés következő fázisa a belső falat érinti, ahol is megfelelő ívű boltívben kell azt a tűztér fölött kialakítani úgy, hogy ne legyen magasabb, mint az ajtónyílás felső széle. Emiatt muszáj hagyni 15, 20 cm-t. Amikor ez kész van, tanácsos szép lassan kvarchomokkal kitölteni a belső és külső fal közötti, felfelé egyre növekvő hézagot.
Ezáltal a búbos tűztér fölött jó egy méterrel egy szükséges kvarc hőzáró, hőtároló és visszasugárzó réteg jön majd létre. Ezáltal például a hó nem olvad meg ennek a tetején, és nem kell tartani a repedéstől sem eső vagy zápor ideje alatt. Ennek köszönhetően pedig a használat utáni nap reggelén a tulajdonos még mindig megfigyelheti és le is mérheti, hogy a tűztér hője bőven 100 Celsius-fok fölött van. A kerti konyha építés alatt ezeket a lépéseket nem szabad kihagyni, ha az ember azt akarja, hogy valóban minden tökéletes legyen a kivitelezés során, az elejétől a végéig.